Usein kysytyt kysymykset

Mistä saan tietooni joukkueen osallistumiskoodin?

Jotta voit liittyä mukaan joukkueeseen ja kisaan, tarvitset joukkueesi osallistumiskoodin. Saat koodin joukkueesi kapteenilta, työpaikan kahvihuoneen seinältä, intranetistä tai muusta vastaavasta paikasta, jossa joukkueesi tai yhteisösi on jakanut koodia. Osallistumiskoodit ovat yksilöllisiä ja kirjainkoko on merkitsevä.


Olen ollut aikaisemmin mukana Pyöräilyn Kilometrikisassa, tarvitseeko minun luoda uusi tunnus?

Kävelykilometrikisaan pitää luoda uusi tunnus, vaikka olisit ollut mukana Pyöräilykuntien verkoston pyöräilyn kilometrikisassa. Jos sen sijaan olit Kävelykilometrikisassa mukana jo viime vuonna, voit käyttää niitä tunnuksia kävelykisassa myös tänä vuonna.


En halua näkyä joukkueeni osallistujalistassa koko nimelläni tai tunnuksellani. Mitä teen?

Rekisteröitymisen jälkeen voit määritellä oikeasta nimestäsi tai käyttäjätunnuksestasi erillisen nimimerkin, jolla näyt muille käyttäjille. Nimimerkki on eri asia kuin käyttäjätunnus, jota käytät vain kirjautumiseen. Saadaksesi nimimerkin käyttöösi, toimi seuraavasti:

Huomaathan, että nimimerkit ovat uniikkeja, jotta ne erottuvat toisistaan esimerkiksi keskusteluissa. Jos haluamasi nimimerkki on jo jonkun toisen kisaajan käytössä, sinun pitää keksiä uusi.


Olen kirjannut kilometrejä tai minuutteja, mutta ne eivät päivity tilastoihin.

Kilometri- ja minuuttikirjauksia kertyy järjestelmään miljoonia. Niinpä joitakin joukkue- ja kisastatistiikkoja päivitetään tausta-ajoina noin 10 minuutin välein. Jos näet kilometrisi kalenterinäkymässä, ne ovat tallentuneet järjestelmään ja tulevat huomioiduksi myös näissä tuloksissa hetken päästä. Viimeisin päivitysajankohta löytyy taulukon alapuolelta. 


En pääse kirjautumaan sisään, missä vika?

Oletko unohtanut salasanasi? Kirjauduthan varmasti käyttäen käyttäjätunnustasi? Sähköpostiosoitteesi ei ole käyttäjätunnus.

Voit palauttaa salasanasi kirjautumissivulla olevan Tunnuksen palauttaminen -toiminnon avulla. Tunnuksen palauttamisessa sinun pitää antaa sama sähköpostiosoite, jota käytit rekisteröityessäsi. Jos sähköpostiviestiä ei kuulu muutaman minuutin kuluessa, olet luultavasti antanut väärän sähköpostiosoitteen - toiminto ei tietoturvasyistä kerro, löytyykö antamasi sähköpostiosoite järjestelmästä vai ei.

On myös mahdollista, että olet jo rekisteröityessäsi antanut virheellisen sähköpostiosoitteen järjestelmään. Tällöin et pysty resetoimaan salasanaasi, koska viesti ei tule sinulle perille. Ota yhteyttä HSL:ään tilanteen selvittämiseksi. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.


Huomasin liittyneeni väärään joukkueeseen. Mitä teen?

Pyydä joukkueesi kapteenia poistamaan sinut joukkueesta (esim. joukkueen kisakeskustelussa). Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös ylläpitoon tilanteen selvittämiseksi. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun lopusta. Tämän jälkeen voit kirjautua sisään ja liittyä osallistujakoodilla johonkin toiseen joukkueeseen. Huom! Älä kuitenkaan kokeile samaa osallistumiskoodia uudestaan, sillä päädyt vain uudestaan samaan joukkueeseen! Tarkista siis osallistujakoodi joukkueesi kapteenilta, kahvihuoneen seinältä, intranetistä tai muusta vastaavasta paikasta, jossa joukkueesi tai yhteisösi on osallistumiskoodia jakanut. Osallistumiskoodit ovat uniikkeja ja kirjainkoko on merkitsevä.


Joukkueemme kilometrien keskiarvo henkilöä kohden näyttää vähäisemmältä kuin pitäisi.

Kilometrikisassa joukkueen kokonaiskilometrimäärä jaetaan vähintään viidellä, vaikka joukkueessa on alle 5 osallistujaa. Tämä maininta löytyy myös kisan säännöistä.


Mikä on kuntasarja?

Kuntasarjaan ei ilmoittauduta erikseen, mutta kävelijän täytyy olla mukana kisassa joko yksilö-, pien- tai suursarjassa osana joukkuetta (yksilösarjassa yhden ihmisen joukkueessa). Tämän jälkeen jokainen kävelijä, joka on tallentanut tiedon omasta kotikunnastaan Omat tiedot -sivulla, alkaa automaattisesti kartuttaa myös oman kuntansa kilometrisaldoa. Tulokset saadaan jakamalla kunnan yhteenlasketut kilometrit kunnan asukasluvulla. Kuntasarjan tulokset päivittyvät tunnin välein.


Joukkueessamme on yli 25 jäsentä, mutta emme näy suursarjassa.

Kisan aikana suursarjaan siirtyy, jos joukkueessa on vähintään 25 aktiivista kävelijää eli ihmistä, jotka ovat tehneet kisan aikana yhdenkin kilometrimerkinnän. Ennen kisan aloitusta joukkue kuitenkin näytetään suursarjassa, mikäli joukkueessa on vähintään 25 osallistujaa. Kisan alettua joukkue aloittaa siis piensarjasta ja nousee suursarjaan automaattisesti, kun joukkueessa on riittävästi aktiivisia kävelijöitä.


Miten kalorilaskuri toimii?

Kalorilaskuri antaa arvion kulutetuista kilokaloreista kävelijän henkilökohtaisten tietojen ja käveltyjen kilometrien perusteella. Jos kalorilaskurin haluaa käyttöönsä, tulee kalorilaskuria varten tarvittavat tiedot syöttää Omat tiedot -sivulle:

Taustatietoina kalorien arviointia varten kysytään kävelijän sukupuoli, tyypillinen kävelyvauhti, pituus, paino ja ikä. Voit päivittää antamiasi arvoja milloin tahansa. Antamiasi uusia arvoja sovelletaan aina, kun lisäät uuden kilometrikirjauksen tai päivität jotakin olemassa olevaa kilometrikirjaustasi.

Kalorikulutus lasketaan vain niille päiville, joita tallentaessa mainitut taustatiedot ovat olleet käytössä. Jos siis eilisen kirjausta tehdessäsi et ollut vielä tallentanut taustatietoja, mutta nyt olet, niin käy klikkaamassa eilisen merkinnässä OK-nappulaa, niin myös eilisen osalta lasketaan kilokaloriarvio. (Yksityiskohtia ja esitystapaa parannellaan vielä.)

Kilokalorit lasketaan kävellyistä kilometreistä. Laskennassa käytetään ns. MET-arvoa (metabolinen ekvivalentti), joka on lepoaineenvaihdunnan kerrannainen ja ihmisen suorituskykyä ilmaiseva yksikkö sekä arviota perusaineenvaihdunnasta (basal metabolic rate, MBR). 


Voinko osallistua kisaan useammassa joukkueessa?

Sama henkilö voi osallistua jokaisessa kisassa vain yhteen joukkueeseen kerrallaan. Samassa kisassa ei siis voi kerryttää kilometrejä ja/tai minuutteja useammassa joukkueessa. Tällä säännöllä pyritään välttämään tilanteet, joissa samat henkilöt perustavat useita joukkueita ja kävelevät samoista henkilöistä koostuvat joukkueet kisan kärkisijoille. Tämä sääntö takaa myös sen, että kisajärjestäjä on tietoinen osallistuvien ihmisten määrästä ja kaikkien osallistujien yhteensä kävelemästä määrästä kussakin kisassa.


Miksi sisällä käveltyjä kilometrejä ja minuutteja ei hyväksytä kisassa?

Kisan hengen mukaisesti suoritukset pitää kävellä ulkona. Esimerkiksi työpäivän aikana sisällä kertyneitä askelia tai sisähallissa tai kuntosalin juoksumatolla kävelyä ei lasketa. Kävelykilometrikisan pääasiallinen tarkoitus on innostaa ihmisiä kulkemaan jalan paikasta toiseen. Halutessasi voit toki kirjata myös ulkona hölkäten tai juosten suoritetut kilometrit tai minuutit kävelyksi.

Kävely